Q&A | AB 1103 WEBINAR TRAINING ON DECEMBER 12, 2013

Q1: Will the webinar and the supporting documents be made available to participants?

A: The webinar recording, PowerPoint presentation, sample Data Verification Checklist and questions
and answers are posted on the Energy Commission’s website for the Nonresidential Building Energy
Use Disclosure Program (referred to herein as “AB 1103”) at http://www.energy.ca.gov/ab1103.

Q2: Am I required to obtain the Professional Engineer Stamp on the Data Verification Checklist?
A: No, you are not required to obtain the Professional Engineer Stamp.

Q3: After | produce the Data Verification Checklist, am | required to answer the yes and no questions
verifying the information | entered?
A: You are not required to check the yes or no boxes on the checklist. The checklist is for information

only.

Q4: Why doesn't water show up on the Data Verification Checklist if we entered it on the Energy Star
website?
A: AB 1103 only requires benchmarking electricity and natural gas; water is not a requirement.

Q5: Can | get a list of webinar participants and their contact information?
A: We will not be posting a list of participants or contact information.

Q6: What are the penalties for not benchmarking as required by AB 1103?

A: The Energy Commission may initiate enforcement proceedings that might include the
administrative process specified in Title 20 section 1230 et seq. of the California Code of Regulations.
These regulations authorize a complaint to be filed against a person seeking appropriate remedies for
an alleged violation of any statute administered or regulation enforced by the Commission, including
Public Resources Code Section 25402.10 and Title 20 sections 1680 through 1684 of the California
Code of Regulations.

Q7: As a commercial real estate broker what do | need to be sending to my clients?

A: Please refer to the AB 1103 compliance infographic at http://www.energy.ca.gov/ab1103. It

provides instructions to a prospective buyer, lessee or lender.

Q8: Will the Energy Commission portal need to be accessed to convert a rating to the California rating
system?
A: Energy Star Portfolio Manager is the only required tool to produce a Data Verification Checklist. No

other rating system is currently allowed.




Q9: Will buildings be penalized for high energy usage?
A: The Nonresidential Building Energy Use Disclosure Program only requires disclosure of energy use
data. There is no penalty for high energy use.

Q10: The November 1, 2013, revisions to the Energy Commission’s regulations changed the disclosures
required to only now require a Data Verification Checklist. The Data Verification Checklist sample on
the CEC page is not the same that was included in today's webinar. Namely, the ENERGY STAR Score
was included in today's Data Verification Checklist. Can you talk a little about this?

A: The Data Verification Checklist is the updated version of the previously titled “Data Checklist.” The
updated Data Verification Checklist contains an Energy Star score.

Q11: How does AB 1103 apply when an owner leases space?
A: Individually leased spaces within a building do not require AB 1103 compliance. However,
compliance is required if your entire nonresidential building is offered for lease.

Q12: Is the real estate broker community aware of the AB 1103 requirements?

A: The Energy Commission includes the real estate communities in its communications, outreach and
education efforts. We encourage interested parties to sign up for the AB 1103 listserv at
http://www.energy.ca.gov/ab1103/

Q13: Please list all of the 'signature events' that require a Data Verification Checklist.
A: Signature events comprise the sale, lease, financing, or refinancing of an entire nonresidential
building.

Q14: | own a shopping center with a few buildings and 50 tenants. Does each building have to
generate a Data Verification Checklist?

A: Each building that is above the minimum sizes (i.e., 10,000 square feet as of January 1, 2014, and
5,000 square feet as of July 1, 2014), and that meets the occupancy types, has to generate a Data
Verification Checklist when it is sold, leased, financed, or refinanced. It does not matter how many
tenants are in the building. You can benchmark each building individually or combine each building’s
energy use as a package for the shopping center. It is up to the building owner how to provide the
information. Instructions on AB 1103 compliance can be found here
http://www.energy.ca.gov/ab1103/.

Q15: We are currently in the construction phase of our building. A lease has already been signed and
occupancy will begin in April 2014. De we need to submit this disclosure to our tenants?

A: No, this benchmarking program is for existing buildings only.




Q16: | have a property rented to a tenant. The tenant is renting several separate buildings located on
the property. One building is over 10,000 square feet; the other is over 5,000 square feet. The tenant
is subleasing the building over 10,000 square feet. The building is also part showroom and part
warehouse. Do | need to benchmark this property? Does the reporting allow for multiple buildings?
A: Yes, disclosure on buildings 10,000 square feet and larger is required as of January 1, 2014, while
disclosure of buildings over 5,000 square feet and larger is required as of July 1, 2014. Energy Star
Portfolio Manager allows for the reporting of multiple buildings.

Q17: The missing data protocols can be utilized when energy use data cannot be obtained from my
energy providers, does this mean | can approximate data?

A: Missing data protocols allow approximation of your energy use. If you have made reasonable
efforts to receive the data, but it is not available, you may substitute approximate energy use data.
You may offer a separate statement for the disclosure, fill in any missing data on the Data Verification
Checklist within Energy Star Portfolio Manager, or add approximated data directly onto the hard copy
of the Data Verification Checklist. You must identify the data as approximated, and you must disclose
the best information available. For more information, please review the AB 1103 FAQs.



