
	
  

Television Update and FAQ 1/15/2014 

 

The Energy Commission offers the following guidance to television manufacturers 
regarding how the new federal test procedure (78 Fed. Reg. 63823, Oct 25, 2013) 
interacts with television standards adopted by California and Oregon. 

1. Q:  What effect does the U.S. Department of Energy’s (DOE) Final Rule on a 
television test procedure have on California’s current television test procedure? 

 A:  Federal test procedures have a preemptive effect on state law.  This means 
that once DOE requires manufacturers to use its test procedure, California, Oregon, and 
other states may not require manufacturers to use a different test procedure.  California 
is transitioning to the new federal test procedure to comply with the law and offers this 
FAQ to help television manufacturers understand how the transition may affect them. 

2. Q:  The scope of televisions covered by the DOE is narrower than the scope 
covered by the Energy Commission (e.g., DOE does not cover televisions without a 
tuner).  Do the test procedure changes apply to the entire set of products in California or 
just to the subset covered by DOE? 

 A:  The DOE test procedure only preempts the California test procedure for the 
subset of products covered by DOE.  However, the Energy Commission is conducting a 
rulemaking to amend California standards to harmonize with recent changes made at 
the federal level.  California is proposing to use a single test method – the federal test 
method – for all televisions.  If adopted, that change would render this guidance 
applicable to all televisions.  If not adopted, televisions outside of the scope of the DOE 
definition of a television would be required to continue using the current state test 
procedure.  Parties interested in following this rulemaking may find additional 
information at CEC Docket No. 13-AAER-1, or online at 
http://energy.ca.gov/appliances/2014rulemaking/index.html. 

3. Q:  What are the effective dates of the federal test procedure?  

 A:  The federal test procedure is effective on November 25, 2013, and 
compliance is required on April 23, 2014.   

4. Q:  How is the new federal test procedure different from the existing California 
test procedure? 

A:  DOE’s new federal test procedure is, at its core, similar to the existing state 
test procedure and produces the measurements required for compliance with state 
television energy efficiency standards.  The most significant differences between the 
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current state test procedure and the new federal test procedure are:  (a) methodology of 
measuring screen luminance, (b) methodology of measuring and calculating on-mode 
power for televisions utilizing automatic brightness controls, (c) new timing for power 
factor measurements, and (d) specification of which audio/video input port(s) to use for 
testing.   

5. Q:  When will manufacturers need to begin testing using the new federal test 
procedure?   

 A:  Manufacturers are required to use the new federal test procedure as the basis 
for any disclosures or representations about television energy usage beginning on April 
23, 2014.  However, the Energy Commission strongly recommends that manufacturers 
use the new federal test procedure in the interim period (between November 25, 2013 
and April 23, 2014) and will accept certifications using the federal test procedure as of 
November 25, 2013.  The Energy Commission will also require that laboratories certified 
to test in 2014 be capable of testing per the federal test procedure.   

Manufacturers may also still opt to use the California test procedure until  
April 23, 2014, but on April 23, 2014, the Commission may ask manufacturers who 
opted to continue using the California test procedure to retest per the new federal test 
procedure (see below). 

6. Q:  If a television model was certified to the California Energy Commission using 
the state test procedure, will it need to be retested and/or recertified after April 23, 2014 
using the new federal test procedure? 

 A:  Yes, if the model continues to be sold or offered for sale in the state after  
April 23, 2014, it will need to be retested to ensure that disclosures made to the Energy 
Commission and on the television label conform to the federal test method.  As a result, 
the Energy Commission strongly recommends that manufacturers begin using the new 
federal test procedure as soon as possible to avoid the need to retest or recertify 
models after April 23, 2014.  The Energy Commission will remove all models certified 
under the state test procedure from its active appliances database as of April 23, 2014. 

7. Q:  What if a television model complies with California’s efficiency standards 
using the prior California test procedure but does not comply when using the new 
federal test procedure? 

 A:  If the television model complies using the state test procedure but does not 
comply when using the federal test procedure, the television itself may continue to be 
sold or offered for sale in the state as long as it was manufactured before  
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April 23, 2014.  Televisions manufactured after April 23, 2014 will need to comply using 
results from the federal test procedure.  Televisions that do not comply may not be sold 
or offered for sale in California. 

8. Q:  How can I use the DOE test procedure to report retail or highest picture mode 
luminance (also referred to as “Lhigh”)?  

 A:  Manufacturers should conduct the Lhigh test using section 7.2.4 
(LBrightest_Home) or 7.2.5 (LDefault_Retail) of the DOE test procedure (10 C.F.R., 
Part 430, Subpart B, Appendix H), depending on which setting meets the definition in 
section 2.3 of “brightest selectable preset picture,” and report the appropriate results. 
For televisions with a retail mode, the test will generally be conducted using section 
7.2.5.  

9. Q:  How can I use the DOE test procedure to report retail on-mode power 
consumption to the Energy Commission? 

 A:  After conducting the luminance testing for “brightest selectable preset 
picture,” manufacturers can conduct on-mode power testing per section 7.1 of the DOE 
test procedure.  The results from that test will yield the on-mode retail power.  Note that 
the Energy Commission only requires manufacturers to report this test result for 
televisions with a forced menu and a clearly identified home mode or manufacturer’s 
recommended mode for home use. 

10. Q:  DOE requires two samples to be tested per basic model.  Does the Energy 
Commission also require two samples to be tested? 

 A:  DOE requires manufacturers to test two samples per basic model for any 
written or oral representation about that appliance, regardless of whether the 
representation is made to DOE, to the Energy Commission, or to the public. (See 10 
C.F.R. §§ 429.11, 429.25; see also 42 U.S.C. § 6293(c).)  Therefore, the Energy 
Commission expects that test results reported to the Energy Commission for televisions 
manufactured on or after April 23, 2014, will be conducted with two samples tested as a 
result of DOE’s requirements. .  

11. Q:  Are there any differences between the State of Oregon and California’s 
television regulations? 

 A:  The Oregon regulation is meant to mirror the California standards precisely 
and apply them to another state.  The standards levels are the same and the test 
procedure is the same.  The compliance timelines are different, however: in Oregon, the 
standards are effective for products manufactured on or after January 1, 2014, whereas 
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the equivalent California standards are effective for products manufactured on or after 
January 1, 2013.   

12. Q:  If a manufacturer certifies its television to the Energy Commission and it 
appears in the California appliance efficiency database, is it considered compliant with 
Oregon standards and able to be sold in Oregon? 

 A:  Yes, once a television appears in the California appliance efficiency 
database, it will be automatically added to the multi-state appliance database 
(www.appliance-standards.org) used by Oregon, signifying compliance with Oregon’s 
standards.  

13. Q:  What about televisions larger than 1400 square inches?  The State of Oregon 
is requiring that these televisions comply with a 3 watt standby-passive standard.  Does 
the State of California also require televisions greater than 1400 square inches to 
comply with this standard? 

 A: The same standard applies in California.  This standard was adopted in 
California in 2004 with an effective date of January 1, 2006 and applied a 3 watt 
standby-passive standard to televisions of all screen sizes.  California updated these 
regulations for televisions of 1400 square inches or less screen area but did not remove 
the regulation for other televisions.  Therefore the 3 watt standby-passive standard still 
applies to televisions other than those that were within the scope of California’s 2009 
rulemaking on televisions. 

14. Q: How do I certify a television larger than 1400 square inches? 

 A: Smaller screen sizes share the same forms as larger screen sizes.  These 
forms are available here:  
http://www.energy.ca.gov/appliances/database/forms_instructions_cert/Audio_Video/ 

15. Q:  Where can I get a copy of DOE’s new test procedure? 

A:  The final rule, including a discussion of the changes and rationale, is 
published in the Federal Register at 78 Fed. Reg. 63823 (Oct. 25, 2013) and is 
available online at http://www.regulations.gov/#!documentDetail;D=EERE-2010-BT-TP-
0026-0076. 


