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In its ruling dated May 2, 2003, the California Energy Commission (“Commission”) 

announced that staff workshops would be held on May 12 and May 13, 2002, to seek input from 

interested parties on Phase II implementation issues under California's Renewables Portfolio 

Standard (“RPS”), established by Senate Bill 1078 (SB 1078, Sher, Chapter 516, Statutes of 

2002) and for the New Renewable Facilities Program, established by Senate Bill 1038 (SB 1038, 

Sher, Chapter 515, Statutes of 2002).  The Alliance for Retail Energy Markets (“AReM”)1 

hereby respectfully provides its comments with regard to Phase II implementation issues. 

AReM is mindful of, and highly appreciative of the fact that the Commission and the 

California Public Utilities Commission (“CPUC”) have established a collaborative process to 

develop rules to implement the state’s RPS.  Such cooperation is likely to lead to a coordinated 

                                                 
1 AReM is a regulatory alliance of ESPs that serve most of the State’s direct access load.  AReM members are also 
active in community choice aggregation efforts, and several AReM members provide renewable energy options to 
their customers and participate in the Energy Commission’s Renewable Energy Program. 



and effective plan that neatly sidesteps any delays that could occur through separate review and 

analysis of RPS implementation issues. 

In the May 2 Ruling, the Commission asked that parties provide input regarding several 

topics.  AReM understands that the Renewables Committee (“Committee”) will use information 

from this workshop, along with input from collaborative staff and technical consultants, to 

develop recommendations for addressing RPS issues related to the distribution of supplemental 

energy payments, the process for certifying electricity generation facilities, and developing the 

tracking system for the RPS.   

 

I. Introduction 
 This proceeding concerns implementation of the RPS Program created by Senate Bill 

(“SB”) 1078.  Under the RPS Program, electric utilities, energy service providers (“ESPs”) and 

community choice aggregators (“CCAs”), collectively referred to in SB 1078 as “retail sellers,” 

are required to increase the renewable content of their energy deliveries by one percent per year, 

subject to the availability of Public Goods Charge (“PGC”) funds to cover above-market costs of 

such resources and certain other conditions, until renewable energy comprises 20 percent of the 

retail seller’s energy portfolio.   

AReM understands that the issues relating to ESP and CCA participation in the RPS 

Program may be addressed in a subsequent phase of this proceeding.  At the same time, however, 

AReM anticipates that the implementation rules to be adopted in this phase of the proceeding for 

the utilities will serve as the basis for rules to be adopted for ESPs and CCAs.  Accordingly, 

AReM will use this opportunity to comment on implementation matters, specifically the 

distribution of supplemental energy payments.  In addition, AReM provides comments in support 



of proposals to develop a program for the tracking and trading of Renewable Energy Credits 

(“RECs”).    

 

II.  All RPS Program Participants Should Be Treated Fairly and Equally. 

While the focus of the implementation plans is necessarily implementation of the RPS 

program with respect to the state’s investor-owned utilities (“IOUs”), it is important to not lose 

sight of the fact that the state’s ESPs and CCAs eventually will also be program participants. 

AReM appreciates that the initial draft workplan specified that the Commission and CPUC staffs 

are “acutely aware of the need to develop RPS compliance rules for entities such as ESPs and 

Community Choice Aggregators, and will begin this process soon.”2  However, the workplan 

also made it clear that rules for ESP and CCA participation in the RPS program will not be in 

place until after such rules are already adopted for the IOUs.3   

AReM is concerned that with the initial focus being on the IOUs, decisions could be 

made that inadvertently discriminate against ESPs and CCAs.  Given that Senate Bill (“SB”) 

1078 expressly provides that ESPs and CCAs shall participate in the RPS program “subject to 

the same terms and conditions” as the IOUs,4 AReM believes that the Commission and the 

CPUC are obligated to implement and administer the RPS program in a manner that does not 

provide the IOUs with any unfair advantage or preference.  Stated another way, all program 

participants should be treated fairly and equally.  AReM offers a few examples of where this 

equality is required:  

                                                 
2 See Workplan, fn. 2. 
3 See Workplan, pp. 8-9. 
4 Pub. Util. Code § 399.12(b). 



A. ESPs and CCAs should not be required to begin compliance with RPS program 
requirements within the service territory of an IOU until such time as the IOU 
has done so. 

 
The initial workplan suggests that one or more of the IOUs may be allowed to defer 

compliance with RPS program requirements.5  If any such deferral is adopted, a commensurate 

deferral should be granted to ESPs and CCAs for the service territory of an IOU whose 

obligation is deferred.  Otherwise, ESPs and CCAs could be placed at a competitive 

disadvantage, because they would be required to dedicate a portion of their portfolio to 

renewable power in order to serve their customers, while the competitive alternative to direct 

access service, the IOU, would not yet have done so.   

It is not clear that there will be adequate Public Goods Charge funds to make ESPs whole 

for the higher costs of renewable power.  As renewable energy is customarily more expensive 

than traditional sources of power, this could lead to ESPs being uncompetitive with an IOU 

whose compliance obligation was deferred.  This could in turn cause customers to elect to return 

to bundled service and cause the customer base of ESPs to atrophy.  Therefore, AReM strongly 

recommends that an ESP or CCA not be required to implement the RPS program requirements in 

an IOU’s service territory until such time as the IOU has done so.  This is required as a simple 

matter of competitive parity. 

B. Public Goods Charge funds should not be disproportionately encumbered by 
IOU renewable contracts. 

SB 1078 provides for the CEC to allocate and award supplemental energy payments 

funded by the Public Goods Charge (“PGC”) to cover the above-market costs of renewable 

contracts entered into by the IOUs in accordance with RPS program requirements.6  In 

                                                 
5 For example, Pub. Util. Code § 399.14 provides that the utilities shall not be required to comply with RPS program 
requirements until they are deemed creditworthy by the CPUC.   
6 See Pub. Util. Code §§ 399.13, 399.15. 



administering this element of the RPS program, it is imperative that PGC funds not be 

disproportionately encumbered by IOU renewable contracts.  Both DA and bundled customers 

pay the PGC.  It would be inherently unfair, to both DA customers and the ESPs and CCAs that 

serve them, if the money that DA customers contribute to the state’s public energy programs is 

used solely to subsidize purchases of renewable power for bundled customers, leaving no funds 

to subsidize other program elements, including purchases of renewable power to serve ESP and 

CCA customers.  Accordingly, AReM urges the CPUC and CEC to take action to ensure that 

PGC funds are not disproportionately encumbered by IOU renewable contracts.  For example, 

PGC funds should be allocated proportionally among the UDCs, ESPs and CCAs, based on their 

respective percentages of load served.  This would be a very simple methodology that could be 

easily adopted to ensure a fair allocation among those parties who will be entering into 

renewable energy contracts and providing renewable energy to California consumers. 

 

III. RENEWABLE ENERGY CREDITS     

 There has been considerable discussion about the use of RECs to demonstrate and track 

RPS compliance (i.e., the use of RECs as an accounting tool), as well as unbundling RECs from 

the energy product to allow RECs to be sold and traded as a separate product (i.e., the use of 

RECs as a flexible tool for RPS compliance).  Several parties also advocated the use of RECs in 

their prepared testimony at the CPUC in Docket R.01-10-024.7   

AReM members are very familiar with RECs, which are a central feature of the RPS 

programs adopted in Texas and elsewhere, and support the use of RECs as both an accounting 

tool and a compliance tool in California.  Accordingly, AReM urges the Commission to work 

with the Energy Commission to develop a system for the certification and tracking of RECs as 
                                                 
7 See, e.g., Ex. RPS-25 (TURN/Marcus), pp. 39-44; Ex. RPS-21 (SDG&E/Bartolomucci), pp. 1-3; Ex. RPS-8 
(Ridgewood/Short), pp. 3-5. 



soon as possible.  In addition, AReM urges the Commission to direct the parties to explore the 

development of an REC trading system in the upcoming phase of this proceeding, with the goal 

of implementing such a system by the end of this year.      

Senate Bill (“SB”) 1078 directs the Commission to design and implement an accounting 

system “to verify compliance with the renewable portfolio standard by retail sellers, to ensure 

that renewable energy output is counted only once for the purpose of meeting the renewable 

portfolio standard of this state or any other state, and for verifying retail product claims in this 

state or any other state.”8  Although the Commission is ultimately responsible for establishing 

this accounting system, CPUC ALJ Allen clarified that the CPUC would consider in this 

proceeding whether the system for verifying and tracking utility RPS compliance should be REC 

based.9  In addition, he invited briefing on “how and when” issues relating to the development of 

an REC trading system should be addressed.10     

San Diego Gas & Electric Company (“SDG&E”) and the California Wind Energy 

Association (“CalWEA”) identified in their opening briefs several compelling reasons for 

adopting an REC-based accounting system.  First, an REC-based system is superior to a contract 

path approach for preventing “double counting” of renewable energy output.11  In contrast to a 

contract path approach, which would rely primarily on buyer and seller certifications and manual 

audits, an REC-based accounting system would enable regulators and, importantly for AReM 

members, potential buyers to easily and conclusively determine whether or not the output of a 

given renewable resource has been counted toward a retail seller’s RPS obligations.12 

                                                 
8 See Pub. Util. Code § 399.13(b). 
9 PHC-6, Tr. at  227. 
10 Tr. at 2468. 
11 See SDG&E Opening Brief, p. 24. 
12 See Tr. at 3129 (Rader/CalWEA). 



Second, an REC-based accounting system would provide a simple means of tracking 

renewable procurement surpluses and deficits, thereby facilitating verification of RPS 

compliance by the Commission.13  A central clearinghouse for verification and tracking of RECs, 

as envisioned by CalWEA, would be far more efficient than the paper-based, contract path 

accounting system advocated by PG&E and SCE.14  Moreover, it should be no more expensive 

to implement an REC-based accounting system than it would be to administer a manual, audit-

based contract path tracking system.15   

Third, and perhaps most importantly to AReM members, REC trading will not be 

possible until an REC-based accounting system is established.16  RECs play a key role in 

enabling ESPs to comply with RPS requirements in other states in a cost-effective manner.  This 

is because, unlike utilities, most ESPs have little certainty concerning the amount of load they 

will be serving in future years.  Moreover, ESPs generally do not enjoy the same economies of 

scale as utilities in terms of their procurement activities.  Thus, few ESPs are in a position to 

enter into long-term contracts for renewable energy and capacity.  As a result, many ESPs rely 

primarily on RECs purchased in the open market to satisfy their RPS obligations.  AReM 

members hope to have the same option in California.  For all of these reasons, AReM urges the 

Commission to endorse and work with the CPUC to establish an REC-based accounting system.   

IV. CONCLUSION 

AReM urges the CPUC and the CEC to be mindful of the need to ensure that their 

implementation and administration of the RPS program does not provide the IOUs with any 

unfair advantage or preference.  For example, if one or more of the IOUs are allowed to defer 

                                                 
13 CalWEA Opening Brief, p. 17. 
14 Ex. RPS-12 (Rader/CalWEA), Chp. 3, p. 1. 
15 Tr. at 2539 (Roberts/CEERT).  
16 See CalWEA Opening Brief, p. 16.  



compliance with RPS program requirements for any reason, a commensurate deferral should be 

granted to ESPs and CCAs for the service territory of an IOU whose obligation is deferred.  It is 

also important to make sure that PGC funds are not disproportionately encumbered by IOU 

renewable contracts.  This could be accomplished easily by having PGC funds allocated 

proportionally among the UDCs, ESPs and CCAs based on their respective percentages of load 

served.  AReM also requests that the Commission explore the development of an REC trading 

system in the upcoming phase of this proceeding, with the goal of implementing such a system 

by January 1, 2004.  AReM appreciates this opportunity to present its views to the Commission 

and looks forward to participating in the upcoming phase of this proceeding. 
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