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IN THIS ISSUE CENTER OF GLASS CALCULATIONS 
FOR LOW-RISE RESIDENTIAL 
BUILDINGS

Center of glass calculations have a 

limited application in low-rise residential 

projects and require extra documentation 

to support the calculated values. The 

process for using this approach is 

described in Reference Appendices 

Nonresidential Appendix NA6 (NA6).

Low-rise residential center of glass 

calculations can only be used for a total 

site-built window area of up to 250 ft2 

or 5 percent of the conditioned floor 

area (CFA), whichever is greater, per 

NA6. Site-built fenestration is defined in 

Section 100.1 of the 2016 Building Energy 
Efficiency Standards (Energy Code) as 

fenestration designed using factory cut 

pieces manufactured with the intention 

of being assembled at the construction 

site. This is not to be confused with field-

fabricated fenestration, which is entirely 

built in the field. The U-factor and solar 

heat gain coefficient (SHGC) of site-built 

fenestration products may either be 

rated by the National Fenestration Rating 

Council (NFRC), come from the default 

values listed in the tables in Section 

110.6, or be calculated using NA6. 

NA6.5 includes a comprehensive list for 

the builder and installer to follow to ensure: 

the energy consultant is given the proper 

information for the manufacturer and 

type of glass; accurate documentation 

is provided to the enforcement agency; 

and that the correct product is installed. 

The manufacturer’s literature should be 

submitted with the certificate of compliance 

documentation and worksheets.

To calculate the U-factor and SHGC, 

use Equations NA6-1, NA6-2, and Table 

NA6-5 to determine the values and 

create a default label for each window.

Equation NA6-1

U-factor = C1 + (C2 x Center of Glass U-factor)

Equation NA6-2

SHGC = 0.08 + (0.86 x Center of glass SHGC) 

•

•

•

•

•

•

Table NA6-5 – U-factor Coefficients
Product Type Frame Type C1 C2
Site-built vertical 
fenestration

Metal 0.311 0.872
Metal thermal break 0.202 0.867
Non-metal 0.202 0.867

Skylights with a 
curb

Metal 0.711 1.065
Metal Thermal Break 0.437 1.229
Non-Metal 0.437 1.229

Skylights with no 
curb

Metal 0.195 0.882
Metal thermal break 0.310 0.878
Non-metal 0.310 0.878

For the performance method, the values 

needed for center of glass calculations 

depend on the compliance software used. 

For CBECC-Res or Right-Energy, use 

Equations NA6-1 and NA6-2, and 

Table NA6-5 to determine the 

values to input into the software. 

https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-038/CEC-400-2015-038-CMF.pdf#page=441
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=73
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=117
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=117
https://energycodeace.com/QAndAce
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Alternatively, EnergyPro allows an input for 

center of glass values, and the calculations 

from NA6 are incorporated into the 

software. The CF1R-PRF-01-E form will 

list the adjusted values being modeled by 

EnergyPro. Note that the modeled center of 

glass efficiencies of site-built fenestration 

products could result in a compliance 

penalty, and the mandatory requirement 

in Section 150.0(q) of a maximum 

0.58 U-factor cannot be traded off.

When using the prescriptive method, start 

with either the CF1R-NCB, CF1R-ALT, or 

CF1R-ADD form, and then include the 

CF1R-ENV-02 and CF1R-ENV-03 form 

if using an area weighted average or 

shading to comply. These forms along 

with the default labels will document if 

the fenestration meets the prescriptive 

requirements per Section 150.1. 

When the enforcement agency 

receives the certificate of compliance 

documentation, the plan checker confirms: 

1. The U-factor and SHGC values 

are on the plans and forms.

2. The center of glass values of 

the fenestration product on the 

manufacturer’s documentation. 

3. The area limits (greater of 250 

ft2 or 5 percent of CFA). 

The building inspector later verifies the 

installed fenestration efficiency values 

match the compliance documentation and 

the actual area of site-built fenestration 

does not exceed the allowed limit.

RESIDENTIAL REPLACEMENT  
WINDOW INSULATION 

For residential replacement and retrofit 

windows, the 2016 Energy Code require 

insulation to be installed between the 

new fenestration product and the rough 

opening. When retrofit windows are 

installed into existing frames, a new void 

is created that did not previously exist. The 

rough opening in a window retrofit is the 

inside-to-inside dimensions of the existing 

frame, commonly referred to as the pocket. 

The fenestration product manufacturer’s 

installation specifications should be 

followed when installing retrofit windows. 

The space between the new window and 

rough opening shall be completely filled 

with insulation and the cavity must be 

airtight. See Figure 1. When batt insulation 

is used, it should be cut to size and 

placed properly around the fenestration 

product. Stuffing of the insulation is 

not permitted. Low expanding foam 

may be used to fill the gaps and voids 

when allowed by the manufacturer.

For more on the installation 

requirements for retrofit windows, 

see the CF2R installation forms.

Figure 1 - Retrofit window insulation
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NEW VIDEOS FOR 
NONRESIDENTIAL HVAC 
MANDATORY REQUIREMENTS

New educational videos are available 

at the Online Resource Center (ORC). 

These videos review the 2016 Energy 

Code mandatory requirements for HVAC 

in nonresidential, high-rise residential, 

and hotel and motel buildings. 

Mandatory Requirements for 
Nonresidential Space Conditioning 
Systems

 » Course 1A: Introduction - Mandatory, 

Prescriptive and Performance 

Requirements: Understanding the 

Differences

 » Course 1B: Requirements for Ventilation

 » Course 1C: Required Controls for Space 

Conditioning Systems

 » Course 1D: Requirements for Pipe 

Insulation

 » Course 1E: Requirements for Air 

Distribution System Ducts and Plenums

 » Course 1F: Required Nonresidential 

Mechanical System Acceptance

https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=256
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=260
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-032/appendices/forms/
https://www.energy.ca.gov/title24/orc/hvac/2016_hvac.html
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TOWNHOUSE CLASSIFICATIONS

Historically, the low-rise residential 

requirements of the Energy Code have been 

applied to townhouses as single-family 

dwellings with an R-3 building occupancy 

classification, regardless of the number 

of stories. However, due to changes in 

the California Building Code, the high-rise 

residential requirements of the Energy 

Code may apply to taller townhouses. Title 

24, Part 2 and 2.5, classify townhouses 

three or less stories above grade, with a 

separate means of egress, as occupancy 

group R-3, and townhouses more than 

three stories as occupancy group R-2.  

The Energy Code defines a low-rise 

residential building as a building, other 

than a hotel or motel, that is occupancy 

group R-2, multifamily with three or less 

habitable stories; or occupancy group R-3, 

single family; or an occupancy group U 

building, located on a residential site. A 

high-rise residential building is defined 

as a building, other than a hotel or motel, 

occupancy group R-2 or R-4, with four 

or more habitable stories. High-rise 

residential buildings must meet the Energy 

Code requirements for nonresidential 

buildings, and dwelling units within 

the building must meet the low-rise 

residential Energy Code requirements 

for water-heating and lighting.

Determining whether a townhouse will 

need to meet the low-rise residential 

or high-rise residential requirements of 

the Energy Code depends on how the 

townhouse is classified by the enforcement 

agency and the number of habitable 

stories. If the townhouse is classified as 

R-3, the low-rise residential standards will 

apply. If the townhouse is classified as R-2 

and has four or more habitable stories, the 

high-rise residential standards will apply. 

If the townhouse is classified as R-2 and 

has three or less habitable stories, the 

low-rise residential standards will apply.

Figure 2 - Occupancy Group R-2 Townhouses

Q&A
TOWNHOUSES: HIGH-RISE OR 
LOW-RISE

Townhouses with four conditioned 

stories above grade that have an R-2 

group occupancy will be constructed, 

but one story is an entry landing 

with stairs. Are these townhouses 

classified as low-rise residential or 

high-rise residential buildings?

This is low-rise residential. This is an R-2 

group occupancy with three habitable 

stories or less. See Figure 2. A habitable 

story is defined as space in which humans 

may work or live in reasonable comfort 

with 50 percent or more of its volume 

is above grade. Additionally, habitable 

space is defined as space for living, 

sleeping, eating, or cooking. Bathrooms, 

toilets, hallways, storage areas, closets, 

utility rooms, and similar areas are not 

considered habitable space. A conditioned 

story with only an entry landing and stairs 

is not considered a habitable story.

If there are multiple R-2 group 

occupancy townhouses in one building 

and only one of them is four stories, 

is the entire building a four story, 

high-rise residential building or is 

each unit looked at individually?

This is high-rise residential. This building 

is an R-2 group occupancy with four or 

more habitable stories. Any townhouses 

that are attached and sharing common 

walls, and that consist of one structure 

are considered to be one building. A 

building with an R-2 group occupancy 

that has four or more habitable stories is 

considered a high-rise residential building.
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A project consists of townhouses 

that are broken up into two 

levels that are connected by an 

unconditioned, sometimes exterior, 

walkway. The project description 

labels these townhouses as having 

four stories, but only three are 

habitable. Would the townhouses 

in this project be considered high-

rise residential buildings?

No. These townhouses will be considered 

low-rise residential buildings. It is 

up to the enforcement agency to 

determine the building group occupancy. 

Regardless of an R-2 or R-3 group 

classification, these townhouses have 

three habitable stories and will be 

considered low-rise residential buildings. 

Townhouses that are all R-2 group 

occupancy will be built into a steep 

hillside with more than four stories 

above the grade plane, however only 

three stories are habitable space. 

See Figure 3. Are these townhouses 

low-rise residential buildings?

Yes. Buildings with an R-2 group 

occupancy and three habitable 

stories or less will be classified as 

low-rise residential buildings.

For more information see, the Energy Code 

for Townhomes presentation on the ORC.

Figure 3 - Townhouses built into steep hillside

NATURAL GAS AND WATER 
HEATER INSTALLATION IN ADUs

I am converting a detached garage 

into an accessory dwelling unit 

(ADU). Natural gas is connected 

to the existing home but not the 

detached garage. Is natural gas 

considered available to the ADU?

It depends on the method used to 

document compliance. If using the 

addition alone prescriptive or performance 

compliance pathway, then it assumes 

no natural gas is available. If using the 

existing plus addition plus alteration 

method to document compliance, since the 

existing building has natural gas available, 

the addition does as well. For clarification, 

Section 100.1 of the 2019 Energy Code 

now defines natural gas availability as:  

“...For additions and alterations, 
natural gas is available if a 
gas service line is connected 
to the existing building.”

I am converting an attached garage 

into an ADU. Natural gas is connected 

to the building. Can I prescriptively 

install a heat pump water heater?

No. Per Section 150.2(a)1Di when 

complying prescriptively, a gas water 

heater that meets the requirements of 

Section 150.1(c)8 must be installed.

However, when using the performance 

method to document compliance, Section 

150.2(a)1Div allows installation of any 

water heater as long as the proposed 

energy budget is equal or less than the 

standard energy budget. In the performance 

method the standard water heating energy 

budget is based on Section 150.1(c)8Ai.

I am converting a detached garage into 

an ADU. Natural gas is not connected 

to the garage. Can I prescriptively 

install a heat pump water heater?

Yes. Section 150.2(a)1Dii allows 

for an electric water heater to be 

installed. Note that a heat pump 

water heater is a very efficient type 

of electric water heater to install.  

CONCRETE WALL INSULATION

I have a low-rise residential 

building with concrete walls.  Do 

the mandatory wall insulation 

requirements of Section 150.0(c) 

apply to concrete and mass walls?

No. The 2016 Energy Code does not 

have mandatory insulation requirements 

for concrete or mass walls for low-

rise residential buildings. This includes 

concrete stem walls. However, there are 

prescriptive requirements in §150.1(c)1B 

of the 2016 Energy Code for insulating 

concrete and mass walls. 

https://www.energy.ca.gov/title24/orc/documents/2016_Overview_EnergyCodeForTownhomes.pdf
https://www.energy.ca.gov/title24/orc/documents/2016_Overview_EnergyCodeForTownhomes.pdf
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=272
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=272
https://www.energy.ca.gov/2018publications/CEC-400-2018-020/CEC-400-2018-020-CMF.pdf#page=81
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=272
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=263
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=272
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=272
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=263
http://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=272
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=245
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=260
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APPROVED POOL PUMPS

Can I issue a final permit for a pool 

pump that does not appear in the 

Energy Commission’s Modernized 

Appliance Efficiency Database 

System (MAEDBS) approved list?

Yes, if the pool pump appears on 

the MAEDBS archived list. Per 

Section 150.0(p)1A all pool pumps 

and pump motors installed shall be 

listed in the Energy Commission’s 

directory of certified equipment. 

Due to a change in federal law, 

the Energy Commission moved 

all pool pumps certified prior to 

February 5, 2018, from the MAEDBS 

approved list to the archived list. 

Code officials should review both 

the approved list and archived list 

on MAEDBS. Pool pumps appearing 

on either list are permissible to be 

installed in California. For more 

information see the pool pump FAQ.

How do I find the archived list for 

residential pool pumps on MAEDBS?

Under the search feature in MAEDBS click 

on the appliance type tab. In the category, 

select pool products, in the appliance 

type select residential pool pumps. Figure 

4. Next, under the appliance status tab,

select archived, then click the search

button and the list will populate. Figure 5.

Figure 4 - MAEDBS Appliance Type Tab

Figure 5 - MAEDBS Appliance Status Tab

FOR MORE INFORMATION

Home Energy Rating System: 

http://www.energy.ca.gov/HERS/

Acceptance Test Technician  

Certification Provider Program: 

http://www.energy.ca.gov/title24/attcp/

Approved Compliance Software: 

http://www.energy.ca.gov/title24/2016sta 

ndards/2016_computer_prog_list.html

The California Energy Commission 

welcomes your feedback on Blueprint. 

Please contact Amie Brousseau 

at: Title24@energy.ca.gov

•

EDITOR

Amie Brousseau

SPECIAL THANKS

Andrea Bailey

• Chris Olvera

• Christopher

Meyer

• Danny Tam

• Dee Anne Ross

• Javier Perez

• Jose Perez

• Payam

Bozorgchami

• Peter Strait

• Todd Ferris

Need Help? Energy Standards Hotline
(800) 772-3300 (toll-free in CA)

Title24@energy.ca.gov

CEC-400-2019-002

energy.ca.gov
www.facebook.com/CAEnergy
www.twitter.com/calenergy
mailto:Title24%40energy.ca.gov?subject=Blueprint%20Feedback
https://www.energy.ca.gov/2015publications/CEC-400-2015-037/CEC-400-2015-037-CMF.pdf#page=255
https://www.energy.ca.gov/appliances/documents/New_Federal_Dedicated_Purpose_Pool_Pump_Test_Procedures_faq.pdf
https://cacertappliances.energy.ca.gov/Pages/ApplianceSearch.aspx



